2017. február 25., szombat

Az illatok világa – vanília

Bár hamarosan újdonságokkal kapcsolatos bejegyzéssel jelentkezünk majd itt, a blogon, most annak van itt az ideje, hogy folytassuk a illatjegyek eredetével kapcsolatos sorozatunkat. Ennek keretében a múlt hónapban már megismerhettétek a szantálfával kapcsolatos részleteket, ma pedig a vanília előállításáról és tulajdonságairól tudhattok meg többet.

Ez a csodálatos aromájú illatanyag a legtöbbek számára fűszerként ismert, hiszen sok kedvenc süteményünkben összetevő, ezért is alkalmazzák előszeretettel a pékségek vevőcsalogatóként is. Bizony, egyáltalán nem véletlen, hogy a sütödék közelében édes vaníliaillat terjeng, hiszen sokunk számára közvetlenül a finom ételeket juttatja eszünkbe, így a vaníliaillat hatására esetleg akkor is vásárolunk valamilyen édes finomságot, ha előzőleg nem is gondoltunk az éhségre. Bársonyos voltából adódóan kiválóan illeszkedik szinte bármilyen illathoz, így természetesen a Yankee Candle termékei sorában is számos darab tartalmazza. Lássuk azonban először, hogy hogyan is jön létre, honnan származik, és miként termesztik a természetes előfordulását jelentő növényt.


A konyhában gyakran sürgölődők valószínűleg találkoztak már a vaníliaorchidea termésével, amely hosszú barna növényi rész, úgynevezett toktermés, és a benne lévő apró, barnásfekete magok rejtik a kincset, a valódi vaníliaaromát. Ebben az esetben pedig valóban kincsről van szó, hiszen a vanília a sáfrány után a legdrágább fűszer a világon. Maga a növény egy orchidea, illetve más néven kosborféle, amely más növényekre kúszik fel, és egyébként a virága is igencsak mutatós – nagy kedvencünk, a hónap illatai közé tartozó Vanilla címkéjén is ez látható, a terméssel együtt, amely egyébként csak a leszedése után éri el a jól ismert, sötétbarnás színt. A virág szépsége mellett az aromáira is hamar felfigyelt az emberiség, ugyanis már az Amerika felfedezése előtti időkben is előszeretettel használták a kakaó ízesítésére. A két finomság egyébként egyszerre is érkezett meg Európába a 16. században a spanyol hódítóknak köszönhetően, és bizonnyal sokan vagyunk hálásak nekik ezért a mai napig is. Sokáig próbálkoztak hiába a Közép-Amerikán kívüli termesztésével, ugyanis a növény és egy bizonyos méhfaj között szimbiotikus kapcsolat áll fenn, így csak ez a méh képes a megporzására. Megporzás nélkül nincsen kincset jelentő termés, erre pedig egy rabszolga találta meg a megoldást mindössze 12 éves korában: kézi porzással küszöbölik ki a problémát, így mára már az amerikai földrészen kívül is megoldható a termesztése.

A tudományos tudnivalók mellett egyébként a mitológiai eredete is lenyűgöző, és egy szerelmi tragédiához köthető: egy totonák hercegnőt az édesapja eltiltott szerelmétől, ezért a pár az erdőbe szökött, hogy együtt lehessenek. A véreskezű apa azonban elfogatta és lefejeztette őket. Ekkor keletkezett a vaníilaorchidea, mert ahol a vérük a földre hullott, ott ez a nemes és értékes növény jelent meg.

Mára a közép-amerikai fajból három alfajt tenyésztettek ki, és ezek közül kettő vált igazán híressé: az egyikük a Bourbon vanília, amely talán a legismertebb hazánkban is, a másik pedig a Madagaszkári vanília. Az előállítása rendkívüli odafigyelést igényel, ezért is magas az ára, de a költségessége ellenére töretlen a népszerűsége, hiszen az aromái csodásak, a kímélő fűszerek közé tartozik, ezért az érzékeny gyomrúak is nyugodtan használhatják, és az aromaterápiában is szívesen kamatoztatják nyugtató hatását. A Yankee Candle is előszeretettel használja számos illatában, és termékeink a többi illathoz hasonlóan kizárólag a valódi, természetes vaníliaaromát tartalmazzák. Ennek is köszönhető a rendkívül élethű illathatás, legyen szó akár valamilyen süteményillatról, akár a tavaszi mezőket idéző kompozíciókról.

Lássuk tehát, hogy konkrétan mely termékeinkben található meg a vanília aromája. Először is négy, nevében is egyértelműen vaníliás termékünk esetében élvezhetik a vásárlók a bársonyosan meleg vaníliaillatot. A Vanilla a legtisztább vaníliaillatok egyike, és a hónap elején már részletesen ismertettük a havi akciós illatok között, ezért ezt a bejegyzést ajánljuk figyelmetekbe. Itt említhető még a Vanilla Cupcake, a kínálatunk egyik legcsodásabb süteményillata, amelyről az édesszájúaknak való karácsonyi illatok között írtunk már. A Vanilla Lime szintén volt már bejegyzés tárgya, méghozzá a gyümölcsösfinomságok között írtunk róla, ezek mellett azonban egy különlegesség, a webáruházunkban autóillatosító és elektromos illatosító formájában elérhető French Vanilla is tartalmazza. Ebben az esetben valódi fagylalt- és tölcsérillat keveredését kapja a vásárló, és az illat annyira természetes, hogy nem válik sem túláradóvá, sem zavaróvá. Nevében is tükrözi jelenlétét a Lavender Vanilla, amely mára csak Ultimate autóillatosítóként elérhető, és a levendula friss-virágos illata és a vanília bársonyossága mellett többek között szantálfát, kamillát és eukaliptuszt is magában rejt, így a csodálatos illata mellett megfázás esetén gyógyító hatást is kifejt, akárcsak egy ízletes gyógycukorka.


Természetesen számos olyan illatunkban is megtalálható, amelyek nevében ez nem tükröződik: a Valentin-napiillatokat ismertető bejegyzésben említett Garden Sweet Pea esetében alapjegyként csempész bársonyosságot az összhatásba, az Oud Oasis esetében az érzékiséget fokozza, és a távozó illataink között megtalálható Amber Moonnak is alapjegye, ahogyan sokak kedvenceiben, a Pink Sandsben és a Season of Peace-ben is megtalálható. Emellett természetesen számos édes-krémes karácsonyi illatunknak is része a vaníliaaroma: a Christmas Cookie, a Snowflake Cookie, a Christmas Eve, a Christmas Memories és a Red Apple Wreath egyaránt tartalmazza.

Sokoldalú aroma tehát, amely az ünnepi, édes aromákat és a friss virág- és gyümölcsillatokat egyaránt jól kiegészíti, a Yankee Candle alkotói pedig minden esetben igyekeznek a legtöbbet kihozni belőle, hogy Ti, a vásárlók minden esetben maximálisan elégedettek legyetek. Hiszen egy csipetnyi vanília mindent megédesít...


Az érdekességeket ma is a Wikipedia angol nyelvű oldaláról gyűjtöttük össze Nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése