2017. április 8., szombat

Az illatok világa – cédrus

A különböző Yankee Candle termékek jellemzésénél számos olyan illatjegyet említettünk már, amelynek jellemzőit talán már a rendszeres olvasók is kívülről tudják. A vanília édes lágyságot, a szantálfa egyszerre meleg és friss jegyeket, a tömjén pedig ismerős fűszerességet csempész a kompozíciók összhatásába – ezekről már részletes leírást is olvashattatok a hónapok folyamán. Ma is egy olyan aromát veszünk sorra, amellyel az összetevők említése között már sokszor találkozhattatok, és így biztosan tudjátok, hogy frissesség, földesség és fás jegyek jellemzik: a cédrusról tudhattok meg érdekességeket.

A cédrus a tűlevelű fák közé tartozik, és valójában összefoglaló elnevezésről van szó, hiszen több cédrusfajt is használnak illóolaj kinyerésére. Az olaját elsősorban a levelekből állítják elő, de az is előfordul, hogy a szálfa készítése után visszamaradt ágakat, törzsdarabokat és gyökereket is felhasználják a folyamat során. Érdekesség, hogy valójában sok esetben ciprusféléket és fenyőféléket alkalmaznak, és az így kapott olajat is cédrusfaolajnak nevezik. A kinyert aroma jellege nagyban függ az adott fák fajtájától, ugyanakkor mindegyik olaj rendelkezik baktériumölő és rovarriasztó hatással. Sokoldalú felhasználhatóságából adódóan nem csupán illata, hanem gyógyhatása miatt is széles körben kedvelt, az ókori Egyiptomban pedig – rovarriasztó hatását kihasználva – a balzsamozási folyamatban is fontos szerepet játszott. Az akkoriban tiszta cédrusolajat szolgáltató libanoni cédrus állománya mára olyannyira megfogyatkozott, hogy sajnálatos módon már nem állítanak elő belőle olajat.


A különböző fajtájú olajak közös jellemzője, hogy cedrolt és cedrént tartalmaznak, és amellett, hogy az aromaterápiában az illata miatt alkalmazzák, számos egyéb felhasználási módja is akad. Jó hasznát veszik a cédrusból készült bútorok felújításakor, hiszen a használatával ismét visszanyerhetik a fa csodálatos illatát, valamint egyéb vegyületek alapjaként is hasznosítják, így a vegyészet terén is fontos szerepet játszik. Emellett sokáig alkalmazták a mikroszkópiában, hiszen amíg nem találtak módot a szintetikus olajak előállítására, ez bizonyult a legmegfelelőbbnek az eljárások során. A baktériumölő hatásának köszönhetően élelmiszer-tartósításra is alkalmazzák, így az egyik legszélesebb körben felhasználható olajról van szó.


A Yankee Candle természetesen a zöldes, földes és fás illatjegyei miatt használja előszeretettel, és első hallásra talán a legtöbben a karácsonyi illatokra asszociálnának, ha a cédrusfa kerül említésre. Valóban jelen van számos ünnepi illatunkban is, hiszen alapjegyként szerepel a Cosy by the Fire, a Fireside Treats és a Season of Peace esetében csakúgy, mint a Sparkling Cinnamon, a Sparkling Snow és a Winter Glow illakompozíciójában, ugyanakkor az egész évben használható illatok közül is számos termékünk tartalmazza. Sokak kedvence, a Clean Cotton többek között a cédrusolaj miatt idézi fel oly tökéletesen az eső utáni kert földes illatát, a Dreamy Summer Nights nevű, tavaly nyár végén megjelent illatban pedig jó ellenpontot jelent a többi, édesebb jellegű összetevő mellett. A legújabb, Coastal Living nevű kollekciónk részét képező Driftwood egyik fás illatjegyét is a cédrus adja, ebben az esetben azonban már kifejezetten friss, cselekvésre ösztönző illatról van szó. A tavaly megjelent, őszi témájú Harvest Time kollekcióban az Ebony & Oak nevű, elegáns bézs viaszba zárt termék tartalmazza, amely kezdő és haladó Yankee Candle-rajongók számára egyaránt újszerű, kifinomult élményt nyújt. A tavaszi illataink között is jó szolgálatot tesz a Linden Tree részeként, ahol ismét csak a természet földes illatának felidézésében segít.

 

Sokoldalú illóolajról van szó, amely bár már önmagában is csodálatos élményt nyújt, a legkülönfélébb aromákkal karöltve igazán kifinomult hatást biztosít. A fent említett illatok leírását illetően figyelmetekbe ajánljuk néhány korábbi bejegyzésünket is, hiszen az illatleírások biztosíthatnak igazán részletes képet, ha érdekel titeket a cédrusolajjal készült Yankee Candle termékek pontos leírása.

Tavasz:
Nyár:
Ősz:


Az érdekességeket szokás szerint a Wikipedia angol nyelvű oldaláról gyűjtöttük össze Nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése