Az újdonságok bemutatása, a távozó illatok búcsúztatása és a
hónap illatainak leírása mellett mára már az illatok eredetének felkutatása is
hagyománnyá vált a blogon. A mai bejegyzésben ezért ismét az illatok világába
kalauzolunk el Titeket, kedves olvasók, és ma egy olyan elbűvölő aromáról fog
szó esni, amely már évezredek óta jelen van az emberiség életében, és mind
vallási, mind egyéb felhasználási célokra széles körben használják, így a
kultúra fontos részévé vált. Ma a tömjént mutatjuk be részletesen, amelyet bár sokan
ismernek és szeretnek, vélhetőleg sokkal kevesebben tudják, hogy honnan is
származik, illetve miként állítják elő.
Nos, a kinézetéről sokat elárul már a kifutó termékek között
is említett Frankincense nevű illatkompozíció címkéje, de vajon mi is ez a
darabos, sárgás-barnás színű anyag? Nos, egy illatos gyantáról van szó, tehát
növényi eredetű, fák nedvéből létrejövő illatról van szó. Az előállításához –
az egyik előző bejegyzésünkben bemutatott szantálfával ellentétben – nincs szükség a fa kivágására,
ugyanis egyszerűen felhasítják a kérget, ahonnan kiszivárog a gyanta, és a
levegő hatására megkeményedik – ez jelenti tehát a Yankee Candle termékekben is felhasznált tömjén alapanyagát. A
megkeményedett gyantát egyébként a fa könnyeinek
nevezik, így még a létrejötte is igencsak költői. Tömjén sokféle fából
származhat, és nem csupán az adott fák faja, hanem az éghajlati viszonyok,
illetve a talaj jellemzői is befolyással vannak arra, hogy pontosan milyen is
lesz a végeredményül kapott tömjén illata, és ezek a fák bizony sok helyütt
képesek megtelepedni. A Boswelia sacra
például annyira ellenálló, hogy akár szó szerint tar sziklákon is képes
kifejlődni, így a tápanyagszegény, ellenséges környezet sem állhatja útját a
növekedésének.
A fák körülbelül 10 éves koruktól kezdve alkalmasak tömjén
kinyerésére, ettől a kortól kezdődően pedig évente 2-3 alkalommal gyűjtenek be
belőlük gyantát. Az év későbbi szakaszában nyert anyag lesz a legaromásabb,
ugyanis ebben vannak jelen legnagyobb mennyiségben az illatáért felelős alkotóelemek.
Minél kevésbé áttetsző a gyanta, annál illatosabb lesz, és Szomáliából
származik a legjobb minőségű alapanyag, amelyet legnagyobb részt a katolikus
egyház vásárol fel. Ugyanakkor a felhasználása igencsak régre nyúlik vissza:
feljegyzések szerint már 5000 éve is kereskedtek vele, és már az ókori
Egyiptomban is nagyra értékelték ezt a kincset érő anyagot. Emellett valószínűleg
sokak számára ismert, hogy a kis Jézusnak a három királyok három kincset érő
anyagot vittek ajándékba: az arany és a mirha között a tömjén is rendkívül nagy
értéket képviselt már akkoriban is, ezáltal pedig a karácsony ünnepéhez is köthető. Ráadásul újabb kutatások során kiderült,
hogy a történelemórákon is említett Selyemút
mellett a Tömjénút is átszelt
földrészeket, hogy többek között elefántok hátán szállítsák messzi földre a
feldarabolt tömjéngyantát.
Az igencsak sokféle tömjénből az ezüst és a hojani
változatot emelik ki legkiválóbb minőségűként, és ezeket alkalmazza
előszeretettel a parfümipar is. Az illóolajat gőzdesztillációval nyerik ki a
gyantából, és így válik használatra késszé az aromaterápia és a kozmetikumok
terén is. Egyébként maga a gyanta ehető, és a hagyományos orvoslás keretében
emésztési zavarokra és a bőr belsőleges ápolására egyaránt használják Afrika és
Ázsia területén. Illatosításra az olaj használata mellett a gyanta égetésével
is alkalmazzák, így a templomlátogatók biztosan jól ismerik már a füstös
tömjénaromát, amelyet egyébként szerencsehozónak is tartanak, és bizonyos
kultúrákban az otthonok lakóinak egészségmegőrzésére is javasolják. Illata
balzsamos és édes, ezért is válik sokak kedvencévé, hiszen émelyítő hatás
nélkül teszi bársonyossá a levegőt. A már említett területi és talajbeli
eltérések miatt bizonyos tömjénolajak friss, citrusos aromákra emlékeztető
jegyeket is magukban hordoznak. Ebből kifolyólag mind önmagában, mind egyéb
illatok kiegészítőjeként kiváló választást jelent.
A Yankee Candle
kínálatából figyelmetekbe ajánljuk egyrészt a kifutó termékek között szereplő,
a tömjén angol nevét viselő Frankincense nevű terméket,
másrészt a szintén sokak kedvencévé vált Oud Oasist, emellett pedig
elárulunk Nektek egy aprócska titkot: az év folyamán még érkező illatújdonságok
között több kompozícióban is fellelhető lesz alapjegyként ez a méltán híres és
kedvelt, balzsamos-fás aroma. Mi már alig várjuk, hogy minden újdonságot
végigszaglászhassunk, és természetesen Titeket is tájékoztatunk majd minden új
megjelenésről.
Az érdekességeket szokás szerint ma is a Wikipedia angol nyelvű oldaláról hoztuk el nektek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése