2016. augusztus 6., szombat

Ajándékötletből óriásvállalat – érdekességek a világ kedvenc gyertyáiról

A The Yankee Candle Company vitathatatlanul nagy sikernek örvend világszerte, és sok olyan rajongót szerzett már magának, akik azelőtt elképzelni sem tudták, hogy az illatgyertyák a mindennapjaik részét képezzék. Mára kiváló minőségű, élethű illatokat árasztó gyertyákat előállító óriásvállalattá nőtte ki magát, de vajon honnan indult az őrület, és miben rejlik a titok?

A gyökerekhez 1969 karácsonyáig kell visszanyúlnunk, amikor is Michael Kittredge zsírkrétákból készített illatgyertyát ajándékozott édesanyjának karácsonyra. Az ajándék annyira jól sikerült, hogy a szomszédok is érdeklődésüket fejezték ki, és a fiúnak egyre több megrendelése akadt. A későbbiekben több középiskolás társával együtt alapította meg a mára világszerte ismert vállalatot, amelynek első üzlete 1975-ben nyílt.

Mesébe illő történet, nem igaz? Egyszeri kézműves ajándékból a világ egyik legsikeresebb vállalkozása lett, és minden a zsírkrétákkal kezdődött. Ez a módszer egyébként a mai napig használatban van, mert bár sok helyütt könnyen elérhető a gyertyák alapanyagát jelentő paraffin és szójaviasz, a zsírkrétákkal könnyedén kölcsönözhető szín a gyertyáknak. Ugyanakkor sok esetben tapasztalható az a kellemetlen jelenség, hogy bár a gyertya hideg állapotában csodás illatokat áraszt, égetés közben az illat a semmibe tűnik, és az embernek el is megy a kedve a használatától. A Yankee Candle azonban más, és ezt valószínűleg mindenki tudja, aki kipróbálta már valamelyik terméküket.

Esetemben a Pink Sands nevű Tarts® mini viasz volt a „tettes”, hiszen ez okozta a vesztemet. Csodás, kifinomult illata erőteljesen lengte be a lakást, és emlékszem, hogy eleinte fél-fél órát is elég volt égetnem, annyira intenzíven volt jelen. Rá is kaptam a viasztömbökre, és sorra vásároltam őket egymás után, élvezettel váltogatva őket a viaszmelegítőmben. Ebből persze az lett, hogy viaszmelegítőből is többre volt szükség, hiszen a lakás különböző pontjain adott esetben más-más illatot égettem ugyanazon a napon, így elkezdtem a kiegészítők terén is komoly kirándulásokat tenni. Végül a kifutó illatok között nézelődve próbáltam ki először gyertyát, és a kisméretű cukiságok után már nem sok idő kellett a nagyméretű gyertyákkal kapcsolatos, mindent elsöprő szerelemhez.

Valószínűleg mindenkinél kicsit máshogy indul a történet, de a sokféle terméket magában foglaló választék felfedezése közös pont lehet mindnyájunknál. A mintagyertyák és a mini viaszok lehetővé teszik a szemezgetést, az illatok kitapasztalását, és az ember egy idő után a szakértőjévé válik annak, hogy az illatleírás mely elemei a neki valók. Lesz, akiből virágillat-rajongó válik, vagy éppen az édes illatok, pl. a vanília és a fahéj felé nyit, és lesz, aki egyértelműen a gyümölcsös illatokra szavaz majd, és azokból gyűjti be az újabb és újabb darabokat. Az igazán nagy kedvencek közül pedig esetlegesen többféle termék is a kosárban landol, hiszen miért is ne lenne velünk útközben is az imádott kombináció, ha lehetőséget adnak rá az autóillatosítók. Ráadásul egyéb, az otthonunkban használható, lángmentes megoldások is rendelkezésre állnak, ilyen esetben a diffúzorok és az elektromos légfrissítők jelenthetik a megfelelő választást. Az igazán nagy rajongóknál pedig bekövetkezik a kiegészítők gyűjtésének időszaka, hiszen ebben a kategóriában is jobbnál jobb, mutatós termékek érhetők el. Emellett pedig évszakhoz szabott illatok és dísztárgyak is megjelennek, így az állandó kínálat részét képező, klasszikus és modern darabok mellett karácsony és húsvét táján külön az ünnephez illő termékekből válogathatunk, hogy a rajongásunk tárgyát képező illatos termékek minden időben méltó körítést kaphassanak. Persze ilyen esetekben számítani kell a „limitált kiadás” feliratra, és jobb, ha sietünk, ha nem akarunk lemaradni a korlátozott ideig elérhető illatos termékekről és kiegészítőkről.

A gyertyák tehát észrevétlenül a mindennapjaim elengedhetetlen részeivé váltak, így míg másnak az az álma, hogy eljuthasson Disneylandbe, nálam ehelyett a Massachusettsben található „zászlóshajó” üzlet meglátogatása szerepel az utazásos kívánságlista élén. Ezen a helyen egyrészt minden Yankee Candle termék egy helyen megtalálható, másrészt a mindenhol kapható darabok mellett étkészletek is sorakoznak a polcokon, sőt, az üzlet részét képezi egy játékbolt és egy étterem is, ahol a legfinomabb ételekből és borokból válogathatunk. Arról nem is szólva, hogy saját gyertyát önthetünk, hogy aztán ezt adjuk át szuvenírként az otthon maradt családtagoknak, az alapító első kis ajándékához hasonlóan.

Ezen a blogon a tervek szerint minden gyertyakezelési kérdésre választ kapnak majd a rajongók, megismerhetik a kiegészítők hogyanját és miértjét, valamint részletes leírást olvashatnak egy-egy illatról, illetve kollekcióról, hogy könnyebb legyen a választás a szezonális kínálatból. Az aktuális nyári illatok között például megtalálhatja a magának valót az édes illatokat kedvelő csakúgy, mint a virágillatokat vagy a gyümölcsös aromákat előnyben részesítő gyertyavadász. Erről azonban essék inkább szó a jövőbeli bejegyzésekben…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése