2016. október 15., szombat

Karácsonyi illatok – a fűszerek varázsa

Ahogyan már korábban is utaltunk rá, nálunk bizony már beindult a karácsonyi hangulat, és nem győzzük sorra próbálgatni a jobbnál jobb régebbi és újdonságnak számító illatainkat. Úgy véltük, hogy érdemes lehet az olvasókkal is megosztani a tapasztalatokat, és ebben az esetben kategóriákra bontva fogjuk közzétenni az illatleírásokat, hogy szépen sorban haladva időben közzétehessünk mindent, ezzel is segítve a választást. Az első kategóriánk az erősen fűszeres illatoké, amelybe hat kompozíció sorolható: a Christmas Eve, a Christmas Memories, a Cinnamon Stick, a Home Sweet Home, a Red Apple Wreath és a Sparkling Cinnamon. Mivel mi ismét csak gondban lennénk, ha kedveltség szerinti sorrendbe kellene őket állítanunk, ezúttal is betűrendben haladunk rajtuk végig. Emellett szeretnénk kiemelni, hogy a Yankee Candle saját besorolása szerint nem mindegyikük „Festive”, vagyis ünnepi, mégis úgy ítéltük meg, hogy mindegyikük tökéletesen illik a karácsony hangulatához és a várakozással teli készülődéshez. Mivel mindegyikük esetében kifejezetten intenzív erősségről van szó, bármelyik terméktípust bátran ajánljuk, a szokásos kitételekkel: a kisebb helyiségekbe a kisméretű üveggyertya és a mintagyertya lehet megfelelő, a nagyobb helyiségekbe vagy akár egész lakást betöltő illatosításra pedig a közepes és a nagyméretű üveggyertyákat, valamint a Tarts® mini viaszokat javasoljuk. Emellett mindegyik itt tárgyalt illat esetében a névre kattintva könnyedén eljuthatnak az olvasók a webáruházunk adott illatcsaládot tartalmazó oldalára.


Az első illat tehát a Christmas Eve, amely már nevében is az ünnepre utal, méghozzá szenteste napjára, amely kicsiny országunkban talán a legfontosabb az ünnep napjai közül, hiszen mind az ünnepi vacsora, mind az ajándékosztás ekkor történik. Észak-Amerikában ezzel szemben ekkor hordja ki az ajándékokat a Mikulás, így a címkén is ő látható, a rénszarvasok által húzott szánnal együtt. Mi úgy véljük, hogy ez az illat egyrészt tökéletes kiegészítője lehet az aznapi készülődésnek, másrészt addig is jó célt szolgál, hiszen a karácsony rajongói már jó előre az otthonukba varázsolhatják a készülődéssel járó illatokat. Összetevőinek köszönhetően elsősorban a gyümölcsös finomságokat juttathatja eszünkbe, hiszen elsőként a cukrozott gyümölcsök, a porcukor és a vanília illata érezhető ki belőle, ám emellett egy csipetnyi füstös faillat is keveredik bele, így a kandallóban pattogó tűz hangulatát is felidézi. Egy csipetnyi fűszer is kiérezhető belőle, de ez nem túláradó, így azok számára is tökéletes választást jelenthet, akik nem kedvelik a fahéj és a szegfűszeg tolakodó jelenlétét. Illata gyorsan betölti a szobát, a selymességének köszönhetően azonban lágyan ölel körbe, így vendégváráshoz is jó szívvel ajánljuk, hiszen a lakásba lépve a vendégek kellemes, otthonosan hívogató illatra figyelhetnek fel.


A második illat szintén a nevében hordozza az ünnepet, és emlékeket idézhet: a Christmas Memories sokak szerint az egyik legtökéletesebb Yankee Candle-kompozíció, amely valóban csodás élményeket juttat az eszünkbe. Az illatleírás szerint egyenesen a konyha szívéből érkezik, és bizony ez esetben már az előbbinél jóval fűszeresebb aromák árasztják el a szobát. A mézeskalács összetevői mellett némi diós alapillat is érződik, a sütemény maga pedig a magyar fajtánál jóval gyömbéresebb, ezáltal frissebb. A dió, a fahéj és a szegfűszeg tehát melegséget sugároz, a gyömbér ugyanakkor némi frissességet kölcsönöz az összeállításnak, és a testet-lelket megmelengető gyömbértea vagy forralt fehérbor illatát is felidézheti bennünk. A jellegéből adódóan az egész lakást könnyedén betölti, az élethű illatjegyek miatt pedig ismét csak fennáll a veszélye, hogy a diétánkat felfüggesztve valamilyen karácsonyi édesség után nézünk. Ajándéknak is tökéletes választás, hiszen valószínűleg mindenkiben az otthon melegét idézi fel, és szívesen égeti majd nemcsak a karácsony napjaiban, hanem egész télen, hogy a hideg időjárásban az illatok terén is melegséget csempésszen az otthonába.

A harmadik illat az első olyan a csoportban, amely bár a „Food & Spice”, vagyis ételek és fűszerek kategóriájába tartozik, szerintünk tökéletesen illik a karácsony hangulatához. A Cinnamon Stick elsősorban fahéjból álló illat, és a nevéből már sejthető, hogy ez esetben nem szerepel majd sok összetevő a listán, és valóban: mindössze a fahéjat tökéletesen kiegészítő szegfűszeg található meg a fő összetevők között, és csupán az alapjegyekben bukkanhatunk cédrusra és babérlevélre. Ezen fás illatoktól nem kell megijednünk, hiszen a csipetnyi mennyiségben való jelenlétüknek köszönhetően csupán megszelídítik és bársonyosabbá teszik a névadó fűszert, valamint véleményünk szerint még inkább a télhez és a karácsonyhoz illő lesz tőle az összeállítás. A cédrus ugyanis a téli erdők illatára emlékeztet, és ezáltal még vonzóbbá és élvezhetőbbé teszi a klasszikus, ünnepi süteményekben használt fűszer aromáját.


A Home Sweet Home szintén a „Food & Spice” kategória illata, valamint a Yankee Candle egyik legnépszerűbb terméke világszerte. Nem csupán nevében utal az otthonosságra, hiszen fűszeres teára emlékeztető illata sokakban felidézheti a hógolyócsaták utáni bekuckózást, ahogyan egy vastag plédbe burkolózva, meleg teásbögrét szorongatva várjuk, hogy visszatérjen az élet az átfagyott ujjainkba és orrunkba. A fejjegyek között alma és fahéj található meg, a szívjegyben szerecsendió, némi cseresznye és boróka sejlik fel, az alapjegyek között megbúvó pézsma pedig az egész kompozíciónak bársonyosságot kölcsönöz. Mintha csak egy fűszeres téli teakeverék illata csapná meg az orrunkat, amely a boróka fanyarságának köszönhetően valóban ínycsiklandozóra és élethűre sikeredett.


A Red Apple Wreath Magyarország egyik legkedveltebb téli illata, és nem hiába: a címkéjén díszes téli ajtódísz látható, az illat maga pedig csodás mélyvörös viaszba zárva érkezik, és rendkívül erős aromákat tartalmaz, így még a kifejezetten nagy méretű nappalikat is átjárja, és egy idő után a többi helyiségbe is átkúszik, ezáltal mindenhová otthonosságot csempészve. Az illat alapjegyei között érett, piros alma is megtalálható, emellett pedig dió, fahéj, barnacukor és juharszirup alkotja, ráadásul némi vajas selymesség is érezhető benne. Az édes gyümölcsösség mellett tehát egyértelmű melegség jellemzi. A sült alma, a dióskalács, a juharszirupos palacsinta és a sok gyümölccsel készült forralt vörösbor mind-mind az eszünkbe juthat róla, ezáltal egy karácsony másnapján elköltött közös reggeli vagy éppen a korcsolyázás közben elfogyasztott lélekmelengető forralt bor emlékeit idézve. Ajándéknak is ideális ez a termékünk is, hiszen mind kinézetében, mind illatában egyértelműen az ünnephez kapcsolódik, és biztosan sikert arat a megajándékozottak körében.
A Sparkling Cinnamon címkéjéről első ránézésre a tél juthat eszünkbe, hiszen a fahéjrudakat fedő cukorréteg akár hólepelnek is tűnhet. A kis piros szalaggal díszített fahéjköteg már a karácsonyra és a karácsonyi süteményekre és díszekre utal, hiszen ilyenkor nem csupán a finomságokban, hanem dekorációként is sokan felhasználják ezt a mutatós fűszert. Ezt az illatot a valódi fahéjrajongók figyelmébe ajánljuk, hiszen csupán egy csipetnyi szegfűszeg bújik meg benne egyéb összetevőként. Az illat ez esetben is a megszokott módon élethű, ezáltal étvágygerjesztő, és a kevés illatjegynek köszönhetően remek lehetőséget teremt a szintén kevés illatjegyet tartalmazó egyéb illatokkal való kombinálásra. Nálunk a korábban már itt ismertetett Sweet Apple-lel, a Harvest Time kollekció részeként ismertetett Honey Clementine-nal és a sokak kedvencének számító Black Cherryvel együtt égetve vált hatalmas kedvenccé, hiszen ezen gyümölcsös illatokkal keverve a jóféle, fahéjas magyar gyümölcspitékre, valamint a karácsony estére elkészített, illatosításra használt fahéjas narancsra emlékeztet. Az illat különlegessége, hogy a közepes méretű üveggyertya esetében a címkén holografikus hópelyhek találhatók, ezáltal még ünnepibbé varázsolva a megjelenését.


Karácsonyi illataink novembertől külön menüpontban szerepelnek majd a
 webáruházban, ami segítséget jelenthet vásárlóink számára, viszont úgy gondoltuk, hogy a blogon az egyéb kategóriák illataiból is szemezgetünk, hiszen számos egész évben kapható illatunk is jól illik a karácsonyi készülődés hangulatához. Ezáltal ettől a bejegyzéstől kezdődően az eddigieknél is hasznosabb lesz a blog követése, hogy a karácsonyi illatok menüjének kiegészítéseként egyéb illatokat is megismerhessenek olvasóink. Addig pedig figyelmükbe ajánljuk az áruház bal oldali sávjában található szűrőket, amelyek a jelölőnégyzetek kipipálásával aktiválhatók, hogy mindenki még könnyebben rátalálhasson a számára ideális illatokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése