2016. október 29., szombat

A hónap illatai, október – Wild Fig és Tarte Tatin

Bár nagy lelkesedéssel közöljük hétről hétre a karácsonyi illatokról szóló leírásokat, október végéhez közeledve ideje, hogy a hónap illatait is sorra kerítsük. Két csodás, édes, ugyanakkor gyümölcsös kompozícióról van szó, méghozzá név szerint a Wild Fig és a Tarte Tatin vásárolható meg a szokásos 25%-os engedménnyel. Kiváló alkalom lehet ez a még ismeretlen illatok kipróbálására, vagy akár a régi kedvencek újbóli beszerzésére – lássuk tehát, hogy milyen aromákra számíthatunk e két Yankee Candle illat használata során.

A Wild Fig már a külsejében is az őszt idézi, hiszen ilyenkor a divat és a lakberendezés terén is megszokott a sötétlila szín használata. Csodálatos padlizsánszínű viaszba zárt illat ez, amely elsősorban gyümölcsös jegyekkel hódít, és természetesen a névadó füge aromái a leginkább hangsúlyosak benne. A blog régebbi olvasói ugyanakkor már biztosan sejtik, hogy a Yankee Candle termékei esetében jóval többről van szó egy összetevős illatoknál, és hogy sok esetben a fő illatjegyet kiemelő, egyéb illatanyagok is megtalálhatók bennük. A Wild Fig esetében számos ilyen összetevőt alkalmaztak a készítők, mégis tökéletes egyensúlyban maradt az illat, és mind hidegen szagolva, mind használat közben egyértelműen a fügeillat marad a meghatározó. A fejjegyek között barnacukor, cukormázas csokoládé, szegfűbors és fahéj található meg, ám olyannyira csipetnyi mennyiségben, hogy csupán az igazán tapasztaltak érezhetik ki külön-külön ezeket a jegyeket. A szívjegyek között a füge mellett szilvát, almát, valamint tejes és mogyorós aromákat alkalmaztak, amelyek még selymesebbé teszik a füge amúgy is lágyan édes illatát. Az alapjegyek között megbúvó vanília, nádcukor és szegfűszeg csak még tovább fokozza az illatélményt, és a bársonyosan édes, fűszeres kiegészítő illatoknak köszönhetőn ez a termék csodálatos őszi-téli illattá lép elő, amely tökéletes választást jelent akár a konyha, akár az egyéb helyiségek illatosítására. Arra viszont fel kell készülni, hogy a hatására várhatóan aszalt füge után vágyakozunk majd, és fügés süteményreceptek keresésébe fogunk az interneten.


A Tarte Tatin esetében is számíthatunk hasonló hatásra, hiszen ahogyan azt a Yankee Candle termékei esetében megszokhattuk, rendkívül élethű módon adja vissza a készülőben lévő almássütemények és almakompótok illatát. A névadó sütemény, a tarte tatin magyarul fordított almatorta néven ismert, és az internetnek köszönhetően számos helyen rátalálhatunk a receptjére. Karamellizált almát tartalmaz, és bár megtalálható benne fahéj és némi szerecsendió, összességében kevésbé hangsúlyosak benne a fűszeres jegyek, mint a magyarok által kedvelt almáspitében. A fejjegyek között alma, karamell, fahéj és süteménytészta aromáira lelhetünk, amelyeket csodás módon egészít ki a szívjegyben lévő szegfűszeg és szerecsendió. Az alapjegyben megtalálható vanília zárja a sort, tökéletes, étvágygerjesztő illatot alkotva. Annak ellenére, hogy a névadó sütemény a magyar konyhaművészetben még csak nemrégiben vált népszerűvé, akár a tarte tatin ízének ismerete nélkül is biztosra vehető, hogy megéhezik mindenki, akinek megcsapja az orrát az illata. A sütemények helyett talán a kompótok körében találhatunk a párjára, mert lehetséges, hogy a viasz melegedése során felszabaduló aromák a nagymamánk által főzött őszi almakompótot juttatják majd az eszünkbe.


A következő heti karácsonyi illatválogatással kapcsolatban elöljáróban elárulunk annyit, hogy a Tarte Tatin is szerepel a kiválasztottak között, hiszen az alma és a fűszerek jelenlétének köszönhetően remek választást jelent ünnepi illatként is. Emellett olvasóink figyelmébe ajánljuk a sorozatunk előző két részét, amelyekben a túlnyomórészt fűszeres, illetve az édes-vaníliás illatokat kerítettük sorra.

Október hónap illatai ide kattintva érhetők el az akciós, 25%-kal csökkentett áron. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése