2016. október 8., szombat

Üveggyertyák kezelése – tippek és trükkök

Az újdonságok bemutatása mellett a termékek ismertetése és a használatuk általános leírása is blogunk fontos célja. Előzőleg szót ejtettünk már a Tarts® mini viaszokról, illetve a mintagyertyákról, a mai bejegyzésben pedig az üveggyertyák kezelését vesszük sorra. Remélhetőleg sokak hasznára lesz majd, hiszen vásárlóink a kezdeti ismerkedés után a kedvenc illatokat gyakran üveggyertya formájában is beszerzik.

Az első és legfontosabb tudnivaló talán az, hogy az üveggyertyák három formában –kisméretű, közepes és nagyméretű változatban – kaphatók, valamint emellett esetenként duplakanócos és poharas gyertyákra is szert tehetünk a különleges és limitált kiadások keretében. Ezen formátumok közös jellemzője, hogy a viasz üvegbe töltve érkezik, és kanóc segítségével égethető. Szerencsére mindegyik változat kezeléséhez azonos tippekre és trükkökre van szükség, így egy kalap alá vehetőek. Alapvető fogalom esetükben a viaszmedence, amelyet már előzőleg is említettünk egy-egy bejegyzésben. A lényege az, hogy mekkora felület alakul ki égetés közben, és ezáltal mekkora felületen tudnak párologni az értékes illóolajok az adott termékből. Értelemszerűen tehát minél nagyobb az átmérő, annál intenzívebb illatra lehet számítani. A kisméretű gyertya kisebb helyiségbe ajánlott, az azonos átmérőjű közepes és nagyméretű gyertyák viszont már nagyobb helyiségek vagy akár több helyiség betöltésére is képesek. A duplakanócos és a poharas gyertyák átmérője a kettő között helyezkedik el, tehát vagy egy kisebb helyiség gyorsabb és intenzívebb illatosítására, vagy egy nagyobb méretű szoba visszafogottabb illatosítására használhatóak.

A medence azonban nem csupán a mérete miatt fontos, hanem a gyertya kezelése szempontjából is figyelmet igényel: minden esetben meg kell várni, amíg egészen az üveg széléig elér, és csak az összefüggő viaszmedence kialakulása után szabad elfújni a gyertyát. Emiatt ügyelni kell, hogy kizárólag akkor gyújtsuk meg az üveggyertyát, ha biztosan elegendő idő áll majd rendelkezésünkre ezen folyamat kivárásához. Ellenkező esetben ugyanis a gyertya „alagutat” vághat a viaszban lefelé, és az üveg oldalán rengeteg felhasználatlan viasz maradhat. Ez a viasz később sem tud megolvadni, ezáltal tehát a benne rejlő csodás illatok sem tudnak felszabadulni, és a gyertya nagy része kárba mehet. A Yankee Candle gyertyák kanócát nagy odafigyeléssel választják ki, hogy minden esetben az adott gyertya adott típusú viaszának megfelelő anyagú és vastagságú legyen. Az a legjobb, ha megvárjuk, amíg a medence mélysége 1 cm-es lesz, és csak ekkor fújjuk el a gyertyát, mert így biztosan megfelelően szilárdul vissza a viasza, és a további használatok során is problémamentes lesz az égés.

Egy másik fontos tényező a kanóc kezelése, hiszen a túl hosszan hagyott kanóc könnyedén okozhat kormolást, ami egyrészt a szoba levegőjének sem tesz jót, másrészt viszont az üveg felső részén is csúnya lerakódást hozhat létre. A gyertya újabb meggyújtása előtt tehát érdemes rövidebbre vágni a kanócot, ebben pedig a kanócvágó lehet a segítségünkre. Ez az ügyes kis vágóeszköz egyrészt – kialakításának köszönhetően – még alacsony viaszszint esetén is könnyedén leér a kanócig, másrészt pontosan a megfelelő hosszúságára vágja le. A megfelelő méretű kanócnak köszönhetően pedig békés lánggal ég majd a gyertya, és nem fog sem ugrálni, sem kormos füstöt termelni.

További problémát okozhat a láng huzat miatti ugrálása, ám a Yankee Candle megalkotói szerencsére erre is gondoltak. Rendelkezésre állnak egyrészt az úgynevezett Illuma-Lid® koronák, amelyek mutatósságuk mellett a légáramlatok lefékezésére is alkalmasak, emellett pedig hidat képeznek a gyertya oldalai között, így a viasz is egyenletesebben olvadhat. Koronákat a közepes és a nagyméretű gyertyák esetében vethetünk be. Ugyanerre a célra szolgálnak a talán még mutatósabb burák is, amelyek két méretben kaphatóak: egy kisebb méret a kisméretű gyertyákhoz, egy nagyobb pedig a közepes és a nagyméretű gyertyákhoz áll rendelkezésre, és a fenti funkciók –a hőhíd és a légáramlatok lefékezése – mellett gyakorlatilag lámpává alakítják át a gyertyákat. Ennél hangulatosabb megoldás talán nem is létezik a gyertya szobadísszé alakítására, és még a legzordabb téli estéket is biztosan meghitté varázsolja.


Fontos megjegyeznünk, hogy a gyertyák égetését kizárólag felügyelet mellett ajánljuk, mindenféle gyúlékony anyagtól távol, hiszen csak így garantálható a lakás és szeretteink biztonsága. Emellett a bútorok védelmére tányérjaink használatát javasoljuk, amelyek jó minőségű, hőálló anyagból készülnek, így megakadályozzák az érzékeny felületek sérülését. Ráadásul sok esetben a burákhoz illő tányérok is rendelkezésre állnak: jelenleg például a karácsonyi hangulat is a lakásba varázsolható valamelyik bura-tányér páros megvásárlásával.

Az üveggyertyák használata tehát egyértelműen odafigyelést igénylő tevékenység, ugyanakkor a kiegészítőknek és a kezelésnek köszönhetően valódi szertartássá tehető velük a lakás illatosítása. Illatok terén pedig a teljes szortimentből válogathatunk, hiszen az összes illatunk ilyen formában is megtalálható a webáruházban, a limitált Barber Shop kollekció pedig kizárólag gyertya formájában kapható. Érdemes tehát nézelődni, és igazi Yankee Candle-ínyenccé válva a Tarts® mini viaszok és mintagyertyák után az üveggyertyák felé venni az irányt.

Üveggyertyáink az alábbi hivatkozáson érhetők el a webáruházban:
Kiegészítőink az alábbi menüpontban találhatók:
Különleges, alkalomhoz illő címkével ellátott poharas gyertyáinkat is ajánljuk vásárlóink figyelmébe:
Az említett limitált Barber Shop kollekciót az alábbi linkre kattintva érhetik el:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése