2017. január 21., szombat

Az illatok világa – a varázslatos szantálfa

Sok-sok bejegyzés született már itt a blogon az illatokat taglalva, és bizonyára többetek jól tudja már, hogy a pézsma és az ámbra bársonyosságot, míg a menta és a citrusfélék frissességet kölcsönöznek egy-egy terméknek. De vajon melyik aroma milyen növényből származik, és hogyan állítják elő? Milyen lelki és fizikai hatást fejt ki az adott olaj, és miért érezzük jobban magunkat már egy-egy szippantástól is? Ennek kapcsán született meg bennünk az ötlet, hogy új bejegyzéssorozatot indítunk útjára, hiszen bár még jó néhány Yankee Candle illatkompozíció megtalálható a kínálatunkban, amelynek részletes leírását tervezzük a blogon, arra gondoltunk, hogy az is érdekes lehet számotokra, ha kicsit részletesebben bemutatjuk a termékek megalkotására használt összetevőket. Valószínűleg sokan rajongói egy-egy illóolajnak úgy, hogy közben nem is gondolnak bele, hogy milyen növényből és hogyan nyerik ki, ezért ezzel kapcsolatos, új bejegyzéstípust indítunk ma útjára – fogadjátok szeretettel.

Elsőként pedig a szantálfaolaj lesz a téma, amely bizonyára sokak kedvence, és már önmagában is rendkívül kellemes, összetett illat jellemzi. Fás-édes illatjegyei mellett citrusokra emlékeztet frissességet is biztosít, így egyszerre megnyugtató és frissítő jellegű. Illóolajként nem csupán az orr számára kellemes, hanem a gyógyhatásának is jó hasznát vehetjük, hiszen akár a depresszió elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet, valamint a mindennapok stresszének elviselését is elősegíti, sőt, akár a fejfájás csillapítására is képes. Emellett egyéb fizikai betegségek terén is hasznos, hiszen a megfázás gyógyításának részeként is használható, valamint jótékony hatást fejt ki fog- és fogínyfájdalmak esetén.

Az illat előállításához a fehér szantálfa részeit használják fel, úgy, hogy elsőként felaprítják a gallyakat és a fakérget, majd vízgőz-desztillációt alkalmazva nyerik ki az olajat. Maga a növény egyébként húsos, ép szélű levelekkel rendelkezik, és más növények gyökerén élősködve nyeri ki magának a vizet – érdekesség, hogy a fagyöngy rokona. Virágai fürtös elrendezésűek, és elég apróak, megjelenésében tehát nem igazán különleges, és első ránézésre nem is gondolnánk, milyen csodás aromákat rejt, és mennyire hasznos gyógyhatásai vannak. Fája nagy fajsúlyú, kemény, színe sárga, és az ébenfához hasonlóan évtizedekig megőrzi aromáját. A növénynek legalább 15 éves kort el kell érnie ahhoz, hogy feldolgozható legyen, és mivel minden részében fellelhető az értékes olaj, nem egyszerű kivágással takarítják be, hanem a teljes növényt kiássák, hogy ezáltal a gyökerek is felhasználhatóvá váljanak. Sajnálatos dolog, hogy az értékes olajok miatt a fát hosszú időn keresztül túlzott mértékben irtották, így mára igencsak megfogyatkozott a növények száma. Sok országban már a kormány tulajdonában állnak a fák, de akárcsak más, értékes áruk esetében, a fa és az olaj illegális kereskedelme is jelentős.

Az illatok terén további előnyös tulajdonságai is vannak, mivel illatfixáló hatása van, így számos parfümben és egyéb testápolási termékben is előszeretettel alkalmazzák a hosszan tartó illat elérése érdekében. Nyugtató hatásai és csodás illata miatt természetesen a Yankee Candle is szívesen használja fel összetevőként, és blogunkon is számos esetben felbukkantak már olyan illatok, amelyeknek részét képezi. A karácsonyra készülődős sorozatban olvashattatok már róla a Sparkling Snow esetében és a Snow In Love részeként, valamint a tavalyi év karácsonyi újdonságában, a Star Anise & Orange nevű illatban is fellelhető. Emellett a múlt héten ismertetett Pure Essence kollekció két darabjában, a Cherry Blossom és a Wild Mint nevű kompozícióban is megtalálható. A teljesség igénye nélkül említünk még egyéb, a blogon még nem tárgyalt illatokat, amelyek mindegyikében alapjegyként lelhető fel a szantálfa. Sokoldalúságát az is jelzi, hogy az összeállítások meglehetősen eltérő jellege ellenére mindegyikkel kellemes elegyet alkot. Megtalálható a keleties jellegű Moroccan Argan Oil, Oud Oasis és Frankincense esetében éppúgy, mint a könnyed virágos illatokban, amilyen a sokak legboldogabb napját kísérő Wedding Day és a Pink Hibiscus, de sokak örök kedvencének, az őszi meghitt estéket idéző Amber Moonnak is részét képezi. A Barber Shop kollekció egyik gyertyája, a Sandalwood pedig mindössze borókával és pacsulival kiegészítve tartalmazza, ezáltal letisztult, tiszta illatot biztosít, így a valódi szantálfarajongók számára kihagyhatatlan darab.

Reméljük, hogy érdekesnek találtátok sorozatunk első részét, és velünk tartotok majd a következőkben is. Az érdekességeket a Wikipedia angol nyelvű oldalairól gyűjtöttük ki Nektek, és a szantálfáról szóló oldalukon a növényről készített képeket is megtekinthetitek, a szantálfaolajról szólón pedig magát az olajat láthatjátok kis üvegcsében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése