2017. június 17., szombat

Az illatok világa – a megnyugtató levendula

Az illatok világában ezúttal egy olyan növény termesztésével és jellemzőivel ismerkedhettek meg, amelyet bizonyára mindenki jól ismer akár a tihanyi kirándulásokról, akár a szekrénybe helyezhető illatosító zsákocskákból. A levendula lesz ugyanis a témánk, amelyet sokan méltatlanul csupán molyirtóként használnak, holott nemzetségtől és a hozzá társított egyéb illatoktól függően a frissebb arcát is könnyedén megmutathatja, hogy még többek kedvencévé váljon, és a praktikum mellett az aromái miatt is minél többek hétköznapijaiban megjelenjen.

A levendula az árvacsalánok 47 fajt magában foglaló nemzetségébe tartozik, és érdekességként megemlíthető, hogy a menta, egy másik csodás aromájú gyógynövény is ezen nemzetség részét képezi. A 47 fajt 39 eredeti faj és további hibridek alkotják, ugyanis a széles körben használt közönséges levendula (Lavandula angustifolia) mellett fontos faj még például az angol levendula, amely a levendula és a vadlevendula kereszteződéséből jött létre, tehát hibrid faj. Utóbbit az összetevők között lavandin néven találhatjuk meg. A kozmetikai iparban emellett például rozmaringgal keresztezett levendulát is felhasználnak, mely esetben a levendula fűszeres jellegét tovább hangsúlyozzák a rozmaring tulajdonságai. Egy bizonyos: fajtól függően bizony számos jelleget ölthet az illata, és a testesebb, édes aromák mellett bizonyos növények esetében frissebb élményt is nyújthat ez a növény, a sokféle fajtának köszönhetően nem kell tehát molyirtóként beskatulyáznunk.


A levendula maga az Óvilágban őshonos, és a híres franciaországi levendulaültetvények mellett a magyarországi levendulatermesztés is nemzetközi hírű Európában. Az értékes illóolajok mellett bizonyos területeken szépsége miatt dísznövényként, aromái miatt pedig fűszernövényként is használják. Magyarország területére az 1700-as években került be, és azóta itt is a kultúra fontos részévé vált. Érdekesség, hogy bizonyos országokban olyannyira elszaporodott ez az eredendően kertekben termesztett növény, hogy mára gyomnövénynek számít Spanyolországban, az ausztráliai Victoria államban pedig kártékony invazív fajként tartják számon. A növény leginkább a homokos vagy kavicsos, száraz, jó vízelvezetésű és napos területeken érzi jól magát, és egy-egy növény 1-2 évig marad életben.

Illata és rovarriasztó hatása mellett stresszcsökkentő hatása miatt is egyre kedveltebb, valamint fertőtlenítő tulajdonságai is vannak, így hígított formában mind sérülések esetén, mind a háztartásban jó hasznát vehetjük, de gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Az olajat elsősorban a virágból állítják elő, mert bár a szár és a levelek is tartalmaznak olajat, ezek felhasználása rontja a végtermék minőségét. A kinyeréshez desztillációs eljárást alkalmaznak, amelynek során vízgőzt áramoltatnak át a növényi részeken, és az illóolaj a gőzzel együtt távozik. Ezt később hűtőtartályon vezetik át, ahol lecsapódik, és a víz és olaj keveréke két részre válik szét. A legtöbb esetben az olaj könnyebb a víznél, így annak színén lebeg, de bizonyos esetekben az olajnak lesz nagyobb fajsúlya, de mindenképpen kialakul a víz és az olaj különvált rétege.


Az illat a fűszerességéből adódóan jó párost alkot zsályával, citrommal, rozmaringgal és akár vaníliával is, és ezen tulajdonságát használja ki a Yankee Candle is számos csodás illatában. Webáruházunk jelenlegi kínálatából figyelmetekbe ajánljuk a Lemon Lavender elnevezésű illatkompozíciót, amelyről már részletes leírást olvashattatok a tavaszi illatokról szóló sorozatunkban, valamint a Lavendert, amelyről a sorozat másik részében ismertettünk részleteket. Emellett a teljesség igénye nélkül említenénk a Fluffy Towels nevű, csodás tisztaságillatot árasztó termékeinket, a Coastal Living nevű, friss tavaszi nyári illatunkat, valamint az Ebony & Oak nevű, nyári estékre is tökéletes választást jelentő, nyugalmat árasztó kompozíciónkat. Ezek mindegyikében a többi illat kísérőjeként friss virágosságot csempész a levendula az összhatásba, és biztosítja a termékek stresszoldó jellegét. A levendula tehát minden évszakban jelen lehet a gyertyakedvelők életében, hogy az illatkompozíciók különbözősége ellenére nyugalmat csempésszen az otthon levegőjébe.



Az érdekességeket szokás szerint a Wikipedia oldalairól hoztuk el nektek (innen, innen és innen).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése