2017. március 18., szombat

Az illatok varázsa – a tömjén

Az újdonságok bemutatása, a távozó illatok búcsúztatása és a hónap illatainak leírása mellett mára már az illatok eredetének felkutatása is hagyománnyá vált a blogon. A mai bejegyzésben ezért ismét az illatok világába kalauzolunk el Titeket, kedves olvasók, és ma egy olyan elbűvölő aromáról fog szó esni, amely már évezredek óta jelen van az emberiség életében, és mind vallási, mind egyéb felhasználási célokra széles körben használják, így a kultúra fontos részévé vált. Ma a tömjént mutatjuk be részletesen, amelyet bár sokan ismernek és szeretnek, vélhetőleg sokkal kevesebben tudják, hogy honnan is származik, illetve miként állítják elő.

Nos, a kinézetéről sokat elárul már a kifutó termékek között is említett Frankincense nevű illatkompozíció címkéje, de vajon mi is ez a darabos, sárgás-barnás színű anyag? Nos, egy illatos gyantáról van szó, tehát növényi eredetű, fák nedvéből létrejövő illatról van szó. Az előállításához – az egyik előző bejegyzésünkben bemutatott szantálfával ellentétben – nincs szükség a fa kivágására, ugyanis egyszerűen felhasítják a kérget, ahonnan kiszivárog a gyanta, és a levegő hatására megkeményedik – ez jelenti tehát a Yankee Candle termékekben is felhasznált tömjén alapanyagát. A megkeményedett gyantát egyébként a fa könnyeinek nevezik, így még a létrejötte is igencsak költői. Tömjén sokféle fából származhat, és nem csupán az adott fák faja, hanem az éghajlati viszonyok, illetve a talaj jellemzői is befolyással vannak arra, hogy pontosan milyen is lesz a végeredményül kapott tömjén illata, és ezek a fák bizony sok helyütt képesek megtelepedni. A Boswelia sacra például annyira ellenálló, hogy akár szó szerint tar sziklákon is képes kifejlődni, így a tápanyagszegény, ellenséges környezet sem állhatja útját a növekedésének.

A fák körülbelül 10 éves koruktól kezdve alkalmasak tömjén kinyerésére, ettől a kortól kezdődően pedig évente 2-3 alkalommal gyűjtenek be belőlük gyantát. Az év későbbi szakaszában nyert anyag lesz a legaromásabb, ugyanis ebben vannak jelen legnagyobb mennyiségben az illatáért felelős alkotóelemek. Minél kevésbé áttetsző a gyanta, annál illatosabb lesz, és Szomáliából származik a legjobb minőségű alapanyag, amelyet legnagyobb részt a katolikus egyház vásárol fel. Ugyanakkor a felhasználása igencsak régre nyúlik vissza: feljegyzések szerint már 5000 éve is kereskedtek vele, és már az ókori Egyiptomban is nagyra értékelték ezt a kincset érő anyagot. Emellett valószínűleg sokak számára ismert, hogy a kis Jézusnak a három királyok három kincset érő anyagot vittek ajándékba: az arany és a mirha között a tömjén is rendkívül nagy értéket képviselt már akkoriban is, ezáltal pedig a karácsony ünnepéhez is köthető. Ráadásul újabb kutatások során kiderült, hogy a történelemórákon is említett Selyemút mellett a Tömjénút is átszelt földrészeket, hogy többek között elefántok hátán szállítsák messzi földre a feldarabolt tömjéngyantát.

Az igencsak sokféle tömjénből az ezüst és a hojani változatot emelik ki legkiválóbb minőségűként, és ezeket alkalmazza előszeretettel a parfümipar is. Az illóolajat gőzdesztillációval nyerik ki a gyantából, és így válik használatra késszé az aromaterápia és a kozmetikumok terén is. Egyébként maga a gyanta ehető, és a hagyományos orvoslás keretében emésztési zavarokra és a bőr belsőleges ápolására egyaránt használják Afrika és Ázsia területén. Illatosításra az olaj használata mellett a gyanta égetésével is alkalmazzák, így a templomlátogatók biztosan jól ismerik már a füstös tömjénaromát, amelyet egyébként szerencsehozónak is tartanak, és bizonyos kultúrákban az otthonok lakóinak egészségmegőrzésére is javasolják. Illata balzsamos és édes, ezért is válik sokak kedvencévé, hiszen émelyítő hatás nélkül teszi bársonyossá a levegőt. A már említett területi és talajbeli eltérések miatt bizonyos tömjénolajak friss, citrusos aromákra emlékeztető jegyeket is magukban hordoznak. Ebből kifolyólag mind önmagában, mind egyéb illatok kiegészítőjeként kiváló választást jelent.

A Yankee Candle kínálatából figyelmetekbe ajánljuk egyrészt a kifutó termékek között szereplő, a tömjén angol nevét viselő Frankincense nevű terméket, másrészt a szintén sokak kedvencévé vált Oud Oasist, emellett pedig elárulunk Nektek egy aprócska titkot: az év folyamán még érkező illatújdonságok között több kompozícióban is fellelhető lesz alapjegyként ez a méltán híres és kedvelt, balzsamos-fás aroma. Mi már alig várjuk, hogy minden újdonságot végigszaglászhassunk, és természetesen Titeket is tájékoztatunk majd minden új megjelenésről.


Az érdekességeket szokás szerint ma is a Wikipedia angol nyelvű oldaláról hoztuk el nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése