2017. május 27., szombat

Az illatok világa – az időtlen rózsa

Bár még vár néhány tavaszi illat a tarsolyunkban arra, hogy részletesen bemutassuk őket Nektek, a mai napon ismét az illatok világába kalauzolunk el Titeket. A téma ugyanakkor tavaszi marad, hiszen az egyik legcsodásabb virág, a rózsa illatának előállításáról ejtünk ma szót. Az emberiség évszázadok óta rajong érte, és a testes, olajos rózsaillattól a frissen szedett szirmok üde illatáig számos arcát képes megmutatni. Biztosak vagyunk abban is, hogy a blog olvasói között is számos kedvelője akad, de talán csak kevesen tudják, hogy hogyan is nyerik ki e nemes növényből az illóolajakat, hogy aztán többek között a Yankee Candle gyertyák összetevőjeként is alkalmazható legyen.


Nos, először is meg kell különböztetni a rózsaolaj és a rózsaabszolút fogalmát, ugyanis két merőben eltérő előállítási módszerről és aromáról van szó. A rózsaolaj rózsaesszencia és rose otto néven is ismert, és gőzdesztillációval állítják elő az értékes rózsaszirmokból. A legtöbben talán a bolgár rózsaolaj formájában ismerik, és jól tudhatják, hogy bár nagyon kellemes illat, a rózsának sokkal testesebb, olajosabb illatát tartalmazza. Kellemes aromája mellet gyógyhatása is ismert, és úgy tartják, egyensúlyban tartja a női hormonokat, emellett pedig a vérkeringést is serkenti, és az ekcéma kezelésének részeként is felhasználható, természetesen hígított formában. Az előállításához a kora reggeli órákban szedik a szirmokat, mivel ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-tartalmuk, és 1 ml illóolaj előállításához kb. 2000 sziromra van szükség. A szám ismeretében érthető, miért is olyan értékes ez az olaj, hiszen nem csupán a rózsatartalma nagy, hanem a szedéshez és előállításhoz is jelentős emberi munkaerőre van szükség. A szirmokat a desztillációhoz vízzel keverve nagyméretű, általában vörösrézből készült tartályokba helyezik, és innen kiindulva végzik a lepárlást. Az első körben kapott anyag ugyanakkor még jelentős mennyiségű vizet is tartalmaz, ezért ezt követően ismételt lepárlással teszik még koncentráltabbá a terméket. Az így kapott olaj szobahőmérsékleten világossárga színű, és hajlamos fehér színű csapadékot képezni, amely gyengéd, óvatos melegítéssel eltüntethető. Illata valóban testes, ugyanakkor hígítva rendkívül kellemessé válik, és a parfümgyártás során is így hasznosítják.


A másik módszer a szén-dioxidos extrakció, amellyel a rózsaabszolút készül. Ennek során az adott hőmérsékleten és nyomáson folyékonnyá váló szén-dioxidot alkalmazzák az olaj kinyerésére, és a szén-dioxid az eljárás végén maradéktalanul távozik a végtermékből. Mivel ezt az eljárást alacsony hőmérsékleten végzik, az illóolaj minden jótékony hatása és jellegzetessége megőrződik, ezért ilyen módon már a rózsa virágába beleszagolva is érezhető, friss és üde aromákra lehet szert tenni. Egy hátránya van csak, és az az eljárás költsége, amelyből kifolyólag a végtermékként kapott illóolaj ára is rendkívül magas lesz.

A Yankee Candle gyertyáiban természetesen a rózsa leginkább élethű formáját lehet érezni, és számos illatunkban megtalálható ez az aroma. A jelenléte már a névből is nyilvánvaló például a True Rose és a Fresh Cut Roses esetében, ugyanakkor számos olyan illatkompozíció is tartalmazza, amelyről elsőként nem is gondolná az ember. Ilyen például a Clean Cotton, amelynek csodás tisztaságillatát fokozza a rózsa, illetve a Cherry Blossom, amelynek esetében a tavasz illatának tökéletes visszaadásához járul hozzá. Emellett a Madagascan Orchid esetében is fontos összetevő, és ez esetben az illat nyárias jellegét emeli ki, ahogyan a Sea Air esetében is teszi – utóbbiról már részletes leírást olvashattatok a Coastal Living kollekcióról szóló bejegyzésben, amelyet szintén ajánlunk figyelmetekbe. Talán a legromantikusabb illatunk a Wedding Day, amely légies-púderes rózsaillatával akár az esküvőknek is méltó kiegészítőjévé válhat. (A bekezdésben példaként említett illatok nevére kattintva közvetlenül a webáruházunk vonatkozó oldalaira juthattok el.)

A rózsa tehát lehet érzéki és romantikus, valamint friss és üde egyaránt, és ezt jól példázza a számos Yankee Candle illat is, amelyek hol az egyik, hol a másik arcát ragadják meg, hogy mindenki megtalálhassa közöttük a leginkább kedvére valót.


Az érdekességeket ma is a Wikipedia angol nyelvű oldaláról hoztuk el Nektek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése